Jarenlang zet Pavel zich ijverig in voor de Communistische Partij. Ondertussen leeft hij uitwendig een godsdienstig leven. Maar langzamerhand belandt hij op dood spoor. Hij rookt, drinkt en vloekt en raakt verward in de strikken van de duivel. Een gesprek met zijn vader, die zelf vanuit een zondig leven tot geloof kwam, brengt hem langzamerhand tot bezinning. Na een geestelijke strijd wordt hij gewonnen voor Christus. Dat is in niet gemakkelijk in een samenleving waarin de staat alles van je eist – tot aan je ziel toe. De dag waarop Pavel het leven in Christus wint, ‘verliest’ hij dan ook zijn eigen leven. Dat hij tot eer van God wil leven, moet hij bekopen met 28 jaar –onderbroken– gevangenisstraffen en opsluiting in strafkampen en verbanningsoorden. Uiteindelijk kost het hem zelfs zijn leven.

Chrapov schreef dit boek nadat hij vrijkwam uit zijn vierde gevangenschap. Nadat het boek verscheen, veroordeelden de Sovjetautoriteiten hem prompt tot een nieuwe straf.

Pavel, de hoofdpersoon in ‘Het geluk van het verloren leven’, is niet zomaar een fictief figuur maar de verpersoonlijking van auteur Nikolaj Petrovitsj Chrapov. Je zou ‘Het geluk van het verloren leven’ daarom kunnen zien als een autobiografie. Chrapov schreef het boek nadat hij vrijkwam uit zijn vierde gevangenschap. Nadat het boek verscheen, veroordeelden de Sovjetautoriteiten hem prompt tot een nieuwe straf. Op 3 maart 1980 werd hij gearresteerd, op 6 november 1982 overleed hij in een strafkamp.

Onlangs verscheen bij stichting Friedensstimme, die zich inzet voor Evangelieverkondiging in Rusland en omliggende landen, een nieuwe herdruk van ‘Het geluk van het verloren leven’. Het vuistdikke boek met zijn oude drukletter, waarvan de eerste druk in 1984 uitkwam, leest niet gemakkelijk. Dat is jammer, want de levensgeschiedenis van Pavel –of Chrapov– is er een die het waard is om doorverteld te worden. Je leest over bekering, onvoorwaardelijke gehoorzaamheid, en godsvrucht. Lezers die doorbijten, worden bemoedigd, toegerust en ook beschaamd.

Voor de prijs hoeven ze het niet te laten: Friedensstimme verbindt geen vast bedrag aan het boek, maar hanteert € 19,95 als richtprijs voor donaties.

(Stichting Friedensstimme werkt aan een herziene, ingekorte uitgave van het boek. Op dit moment is nog niet bekend wanneer deze zal verschijnen.)

local_library

Boekgegevens


Boektitel: Het geluk van het verloren leven
Auteur: Nikolaj P. Chrapov
Uitgeverij: Uitgeverij Den Hertog B.V. Houten
Jaar van uitgave: 2023 (nieuwe druk)
Aantal pagina’s: 668
Prijs: Vrij (richtprijs: € 19,95)

(Deze recensie verscheen in de Veluwse Kerkbode.)