Nu vindt mijn hoop zijn ankergrond

Toen William Gadsby (1773-1844) in 1814 een liederenbundel voor zijn gemeente liet drukken, had hij nooit kunnen vermoeden dat die bundel eeuwen later nog steeds een vaste plaats zou innemen in de kring van Strict Baptists – laat staan dat een Nederlandse predikant liederen uit de bundel zou vertalen en in eigen land zou uitbrengen. Maar ds. H. Brons, predikant in de Gereformeerde Gemeente van Moerkapelle, heeft nu eenmaal iets met Engelse hymnes. Enkele jaren geleden vertaalde hij al een aantal liederen, die verschenen in het boekje ‘Zie Christus’ liefde, rijk en vrij’. Onlangs verscheen bij uitgeverij De Banier een nieuwe selectie onder de titel ‘Nu vindt mijn hoop zijn ankergrond’. Door de vertalingen kunnen Nederlandse christenen zich nu aansluiten bij het koor van de Strict Baptists, een klein, behoudend kerkverband in het Verenigd Koninkrijk dat nog steeds het Bijbelse spoor wil volgen van Gadsby (en met hem Philpot, Tiptaft en John Bunyan).

Het mag gerust een prestatie genoemd worden dat de vertaler dicht bij de brontekst bleef en tegelijkertijd een toegankelijke vertaling verzorgde die ook nog eens gezongen kan worden.

De nieuwe selectie vertaalde liederen uit Gadsby’s Hymnes die in ‘Nu vindt mijn hoop zijn ankergrond’ een plaats kregen, werd onder andere gedicht door Isaac Watts, August Toplady, William Cowper en John Newton. Ze vallen op door de liefde tot Christus en de gelovige overgave van de dichters.
Diezelfde grondtoon is ook terug te vinden in de getrouwe en gedegen vertaling van ds. Brons. Het mag gerust een prestatie genoemd worden dat hij dicht bij de brontekst bleef en tegelijkertijd een toegankelijke vertaling verzorgde die ook nog eens gezongen kan worden.

Het is een fraaie toevoeging dat aan elke vertaling het oorspronkelijke nummer uit Gadsby’s hymnebundel en een verwijzing naar de Bijbelteksten waardoor de dichter zich liet inspireren is opgenomen. De index van Bijbelteksten achter in het boekje is ook waardevol: daardoor kun je snel een lied opzoeken op basis van een specifiek Bijbeltekst. In een volgende uitgave (die komt er vast …) zou een inhoudsopgave een welkome aanvulling zijn.

‘Nu vindt mijn hoop zijn ankergrond’ is mooi als geschenkboekje of om zelf te putten uit de bron van Bijbelgetrouwe Engelse predikanten.

Mijn beoordeling:

local_library

Boekgegevens


Boektitel: Nu vindt mijn hoop zijn ankergrond
Auteur: H. Brons
Uitgeverij: De Banier
Jaar van uitgave: 2023
Aantal pagina’s: 120
Prijs: 9,95

(Deze recensie verscheen in de Veluwse Kerkbode.)