„Ik hoef niet rijker te worden of zo”, zegt Elon Musk tegen auteur Walter Isaacson. Uit de biografie die hij schreef blijkt dat de rijkste man ter wereld wakker ligt van veel grotere vraagstukken.

Elon Musk is bang. De man die zijn eerste fortuin verdiende met de verkoop van een financieel-technologisch bedrijf (PayPal), de meest verkochte elektrische auto ter wereld bedacht (Tesla), een herbruikbare raket ontwikkelde (SpaceX) en erom bekend staat geen blad voor zijn mond te nemen, vreest het voortbestaan van de mensheid. Dáárom wil hij raketten bouwen die naar Mars kunnen vliegen. Daarom ook werkt hij al jaren aan een chip die in het menselijk brein kan worden geïmplementeerd. Want mocht een wereldoorlog of meteorietinslag het menselijk leven op aarde ooit bedreigen, dan is in elk geval het menselijk bewustzijn veiliggesteld.

Musk bedenkt baanbrekende oplossingen voor wereldproblemen, maar is bij het realiseren ervan afwisselend een snelle denker, lompe werkgever of onstuitbare meewerkend voorman –en vaak alles tegelijk.

Angst is een slechte raadgever, maar in het geval van Musk werkt dat net iets anders. Musk-biograaf Walter Isaacson, die eerder biografieën schreef over onder andere Apple-topman Steve Jobs, de zeer intelligente natuurkundige Albert Einstein en uitvinder Leonardo da Vinci, schetst het beeld van een maniakale ondernemer die wordt gekweld door apocalyptische angstbeelden. Maar in plaats van hem te verlammen, stuwen die hem voort om de grenzen van het menselijk kunnen op te zoeken.

(Deze recensie verscheen in het Reformatorisch Dagblad van 29 september 2023. Lees de hele recensie hier.)

Mijn oordeel:

local_library

Boekgegevens


Boektitel: Elon Musk
Auteur: Walter Isaacson
Uitgeverij: Uitgeverij Spectrum
Jaar van uitgave: 2023
Aantal pagina’s: 704
Prijs: € 29,99