De grote verwachting

Je moet als uitgever maar durven: een boek na tientallen jaren opnieuw op de markt brengen –en dat in een tijd van ontlezing en een oververzadigde markt. Den Hertog waagde echter de sprong: onlangs verscheen bij de Houtense uitgever een nieuwe druk van ‘De grote verwachting’. De goede kritieken die de auteur (journalist en literator Rudolf van Reest) destijds op de Bijbelse roman ontving, speelden daarbij ongetwijfeld een rol.

Een paranoïde koning, burgers die genoeg hebben aan materiële welvaart, zoekende zielen: ze krijgen allemaal een plaats in een donkere en godloze wereld.

‘De grote verwachting’ speelt zich af rond de geboorte van de Messias. Aan de hand van Bijbelse en historische gegevens schetst Van Reest een samenleving waarin godsdienst eigenlijk alleen nog vormendienst is. Het Beloofde land wordt geregeerd door een paranoïde koning en een deel van de burgers heeft genoeg aan materiële welvaart. Doordat ze de Mozaïsche wetten verzaken, zijn vrede en gerechtigheid soms ver te zoeken. Toch zijn er ook zoekende zielen, zoals Jacob Ben Isboseth, die in geestelijke duisternis doolt door Efratha’s velden. In ‘De grote verwachting’ geeft Van Reest ze allemaal een plaats tegen de achtergrond van een donkere en godloze wereld. Daarin wordt, op het alleronverwachts, een Kindje geboren …

Van Reests ‘kerstverhaal’ is qua stijl soms nogal beschrijvend. Toch weet hij te boeien –en hoe! Is het de herkenbaarheid vanuit de Evangeliën? Of juist de spiegel die in dit boek aan christelijke lezers wordt voorgehouden en die noodzaakt tot zelfreflectie? Of is het de mengeling van aangrijpende onverschilligheid en hoop op vergeving? De lezer oordele zelf, niet zonder eerst in de spiegel te hebben gekeken.

Het was een goede zet van de uitgever om het boek opnieuw het licht te laten zien …

Mijn beoordeling:

local_library

Boekgegevens


Boektitel: De grote verwachting
Auteur: Rudolf van Reest
Uitgeverij: Den Hertog
Jaar van uitgave: 2022
Aantal pagina’s: 382
Prijs: 23,90

(Deze recensie verscheen in december 2022 in de Veluwse Kerkbode.)