Jongvolwassenen waren lang een ondergesneeuwde doelgroep in boekenland. Die tijd is voorbij, al blijken youngadultromans óók volwassenen aan te spreken.

De afdeling young adults in de Nunspeetse boekhandel De Beukelaar is bescheiden. Vergeleken met de afdeling theologie is het aanbod voor jongvolwassenen er dungezaaid: slechts één boekenkast tegen twee wanden vol Bijbelstudies, prekenboeken en dogmatische verhandelingen. Maar als het gaat om kleur en uitstraling wint de adolescentenafdeling. ”Crash”, de prijswinnende youngadultroman van Hans Mijnders over een meisje dat zelfmoord pleegt, staat er naast een historische roman over het leven in Auschwitz. Iets verderop staat ”Help! Mam is verliefd” van Mirjam Schippers, over een pubermeisje dat de nodige uitdagingen voor haar kiezen krijgt als haar moeder hertrouwt. Wat opvalt zijn de korte, soms heftige titels, kleurrijke boekomslagen en herkenbare thema’s voor jongeren.

Youngadultboeken adresseren vaak problemen en vraagstukken waarmee de leeftijdsgroep te maken krijgt. Daar willen jongeren over lezen

Robert van ’t Hul

Het genre young adults, door kenners afgekort tot ”YA”, is relatief jong. De categorie met boeken voor jongeren vanaf zo’n 15 jaar beleeft op dit moment haar puberjaren. Pas begin deze eeuw kwam ze uit de Verenigde Staten overwaaien, maar sindsdien veroverde het genre de boekenwereld stormachtig.

Boekverkoper Robert van ’t Hul van de Nunspeetse boekhandel zag het gebeuren. In alle jaren waarin hij zijn winkel runt, zag hij de verkoop van adolescentenromans alleen maar toenemen. Als verklaring noemt Van ’t Hul het steeds uitgebreidere aanbod van aansprekende boeken en de aantrekkelijke boekomslagen. „Youngadultboeken adresseren vaak problemen en vraagstukken waarmee de leeftijdsgroep te maken krijgt. Daar willen jongeren over lezen.”

Dit artikel verscheen in het Reformatorisch Dagblad van 16 september 2023. Lees het hele artikel hier.