Bidden met Jezus

‘Hoe moet je bidden?’ Met die vraag kunnen kinderen soms worstelen. Ze zijn niet de enige: tijdens Jezus’ aanwezigheid op aarde vroegen de discipelen het ook al. Ze kregen een volmaakt gebed van hun Meester. De Heilige Geest liet het bovendien opnemen in de Bijbel, zodat ook wij het gebed kunnen bidden – en al onze beslommeringen in de juiste verhoudingen zien en aan de hemelse Vader voorleggen.

Speciaal voor jonge kinderen schreef ds. M. Klaassen een eenvoudige uitleg: ‘Bidden met Jezus’. De uitgever noemt het boek een ‘handreiking’, maar in combinatie met de aansprekende illustraties van Linda Bikker zou je het boekje bijna een prentenboek kunnen noemen.

In ‘Bidden met Jezus’ legt de auteur – predikant in de hersteld hervormde kerk – eerst uit wat bidden precies is: waarom en hoe je bidt en wat je doet als je bidt. Daarna bespreekt hij de verschillende onderdelen van het volmaakte gebed. Daarbij haalt hij eerst de bede aan, waarna hij ingaat op de betekenis ervan. Zonder te gedetailleerd te worden komen allerlei aspecten aan de orde die ook in de behandeling van het ‘Onze Vader’ in de Heidelbergse Catechismus worden uitgewerkt. De lengte van de uitleg varieert van 1 pagina tot enkele pagina’s, waardoor hij soms wat uit balans lijkt.

Door zijn opzet en vormgeving is dit boek geschikt voor een grote groep kinderen in de basisschoolleeftijd.

Achterin het boekje zijn vragen opgenomen, inclusief een verwijzing naar de pagina’s. Dat is vanuit visueel oogpunt zet, want kadertjes met een nadenkvraag waren ongetwijfeld ten koste gegaan van de aansprekende vormgeving. Het is wel wat minder praktisch, doordat ouders/opvoeders nu moeten bladeren om de vragen te kunnen bespreken.

Dat doet geen afbreuk aan de inhoud van het boek, dat door zijn opzet en vormgeving geschikt is voor een grote groep kinderen in de basisschoolleeftijd. Leuk als een cadeautje voor kinderen op jonge leeftijd.

Mijn beoordeling:

local_library

Boekgegevens


Boektitel: Bidden met Jezus
Auteur: Ds. M. Klaassen en Linda Bikker
Uitgeverij: Groen
Jaar van uitgave: 2023
Aantal pagina’s: 36
Prijs: 13,99

(Deze recensie verscheen in de Veluwse Kerkbode.)