Hoe groeit tarwegraan? „Uit een zaadje in de grond”, zegt een kind misschien. „De Heere laat het groeien”, kan een ander aanvullen.
„Door eerst te sterven”, zegt Jezus in Johannes 12: „Indien het tarwegraan in de aarde niet valt en sterft, zo blijft het alleen; maar indien het sterft, zo brengt het veel vrucht voort.”

Een werkgroep van Geloofwaardig opvoeden, een platform dat christelijke gezinnen wil helpen bij geloofstoerusting, maakte een themapakket rondom deze tekst. Met het pakket kunnen christelijke opvoeders in de komende lijdensweken actief stilstaan (nee, dat is geen tegenstrijdigheid) bij het lijden en sterven van de Heere Jezus.

De kracht van het themapakket schuilt vooral in de manier waarop de boodschap bij de doelgroep wordt gebracht.

‘Broodnodig – de weg van de tarwekorrel’ volgt een beproefd concept. Aan de hand van een Bijbelrooster denken kinderen en hun ouders steeds opnieuw na over de weg van de Zaligmaker naar Golgotha. Voor iedere zondag is er een gezinsmoment, dat bestaat uit bezinning en een verwerking. Vanaf de vierde lijdensweek komt daar ook elke dag een bezinningsmoment bij, met een korte overdenking bij een stukje uit het Oude of Nieuwe Testament.

Een poster waarop de kinderen elke week een mier moeten verplaatsen, dient als tijdlijn. Daardoor is in één oogopslag duidelijk hoe ver de lijdensweken gevorderd zijn en hoe lang het nog duurt voor het Pasen wordt.

De kracht van het themapakket schuilt vooral in de manier waarop de boodschap bij de doelgroep wordt gebracht. Er zijn memoriseerkaarten waarmee gezinnen Bijbelteksten uit hun hoofd leren, kinderen kunnen aan de slag met hun eigen zuurdesem, en er zijn diverse knutselactiviteiten.

Door die opzet weet de werkgroep verschillende leeftijdscategorieën en talenten aan te spreken. Voor ouders is het bovendien fijn om te weten dat het pakket in principe alles bevat wat ze nodig hebben. Zo kan op een laagdrempelige manier het Lijdensevangelie dicht bij de kinderen worden gebracht.

Een aanrader voor alle ouders en opvoeders die bewust willen nadenken over het lijden en sterven van de Heere Jezus (en die soms verlegen zijn om manieren en werkvormen).

Mijn beoordeling:

local_library

Pakketgegevens


Titel: Broodnodig – de weg van de tarwekorrel
Uitgeverij: Geloofwaardig opvoeden
Jaar van uitgave: 2024
Prijs: € 19,95

(Deze recensie verscheen in de Veluwse Kerkbode.)