Hoe kwamen de middeleeuwse Lewisschaakstukken in Schotland terecht? Het is een mysterie, maar Linda Dielemans bedacht zelf een verhaal – en schreef het op in het kinderboek ”Koningsspel”.

Een boer vond de schaakstukken in 1831 bij toeval op het Schotse eiland Lewis. Het zijn de best bewaard gebleven middeleeuwse schaakstukken. ”Koningsspel” vertelt over Margrét Auga Bjólansdochter: een fictief verhaal rondom het ontstaan van deze schaakstukken. Tijd van handeling: 1193.

De plot van het spannende en originele historische avontuur valt daardoor in het water – vrij letterlijk zelfs.

Auga heeft een oogafwijking en ziet op afstand alleen vlekken en omtrekken. Maar van dichtbij kan ze zelfs de kleinste details ontwaren. Voor haar werk als ivoorsnijder is de oogafwijking dan ook een voordeel. Haar vader, Bjólan, stamhoofd en een belangrijk heer in Groenland, ziet in de werkstukken van zijn dochter potentieel om de positie van zijn gemeenschap te versterken en daarbij onafhankelijk te worden van de zelfzuchtige bisschop. Het brengt Auga, zeer tegen de zin van haar moeder en ook in weerwil van haar vader, in Noorwegen. Daar mag ze zelfs meewerken aan de schaakstukken die koning Sverri wil gebruiken om bondgenootschappen te sluiten.
De stukken zullen nooit op hun bestemming aankomen. Hoe ze op het Schotse eiland Lewis belandden, is nog altijd een raadsel, maar Linda Dielemans smeedde er een aardig verhaal omheen. ”Koningsspel” staat bol van de intriges en iedereen voert zijn eigen agenda – met grote onderlinge spanningen tot gevolg.

Ondanks de avonturen en een goede spanningsboog weet Dielemans’ boek niet te overtuigen. De vele personages blijven aan de oppervlakte en ook Auga’s karakterontwikkeling zet niet door. De plot van het spannende en originele historische avontuur valt daardoor in het water – vrij letterlijk zelfs. De fraaie vormgeving en de prachtige illustraties van Sanne te Loo ten spijt.

local_library

Boekgegevens

Boektitel: Koningsspel
Auteur: Linda Dielemans
Uitgeverij: Leopold
Jaar van uitgave: 2023
Aantal pagina’s: 448
Prijs: € 21,99

(Deze recensie verscheen in het Reformatorisch Dagblad van 29 maart 2024.)